Četvrtak, 27. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Pileće okruglice u umaku od vrhnja i sira

Preuzmite sliku

Jela od piletine jednostavna su za pripremu i pravi izbor za užurbanu radnu sedmicu. Za ovo jelo potrebno vam je samo pola sata.

Priprema 

Zagrijte u manjoj tavi kašiku maslaca i pirjajte miješajući sitno iskosani luk deset minuta. U manju posudu izlijte vrhnje za kuhanje i potopite u njega krušne mrvice.  Stavite u veću posudu mljeveno meso pa dodajte prženi luk, mrvice, sol, biber, jaje i peršun. Sve dobro izmiješajte. Od smjese oblikujte loptice promjera 2,5 – 3 centimetra.

Zagrijte dvije kašike maslaca i spuštajte okruglice u tavu ili posudu za pečenje. Pržite ih sa svih strana dok ne porumene. Tokom prženja protresite povremeno posudu. Prema potrebi dodajte još maslaca.

Pržene okruglice stavite u zdjelu i držite na toplome. U preostali maslac u posudi umiješajte brašno, postepeno dodajte vrhnje i listiće sira pa miješajte dok se umak ne zgusne i sir otopi. Prema ukusu začinite s još soli i bibera te prelijte umakom okruglice u zdjeli.

Sastojci

  • 70 g maslaca
  • 0.5 kom luk, crveni
  • 0.5 šoljice krušnih mrvica
  • 1 dl vrhnja za kuhanje
  • 800 g mljevene piletine
  • So, biber
  • 1 kom  jaje
  • 1 kašika peršuna, list
  • 1 kašika pšeničnog brašna, bijelo
  • 1 šoljica pavlake (20% masti)
  • 50 g topljivi sir

(zenskiportal.ba)

  • okrug
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,