Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Mini štrudle sa smokvama – hit desert za kasno ljeto

Preuzmite sliku

Kasno ljeto miriše po svježim smokvama. Ovo slasno mediteransko voće može se kombinirati na slatke i slane načine, a krajem ljeta od njega se može prirediti i zdrave štrudlice u kojima će uživati sve generacije…

Sastojci:

-50 grama mljevenih oraha
-50 grama heljdinog brašna
-80 grama ječmenog brašna
-prstohvat soli
-prstohvat cimeta
-1 jaje
-50 grama tamnog muscovado šećera (ili meda)
-40 grama kokos ulja (ili maslaca)

Nadjev:

džem od smokve (možete suhe smokve preliti vrelom vodom, ocjediti nakon par minuta i smiksati u pire)

Priprema:

1. Promiješajte brašno sa soli, orasima, praškom za pecivo i cimetom. Dodajte mu razmućeno jaje, šećer i ulje ili maslac, pa od sastojaka umiješajte tijesto. Omotajte ga folijom i stavite na hlađenje.

2. Između dva komada papira za pečenje razvaljajte tijesto u pravokutan oblik, veličine otprilike 15 cm x 25 centimetara.

3. Na sredinu tijesta nanesite sloj džema. Važno je da koristite neki gušći džem koji neće iscuriti tokom pečenja. Preklopite džem jednom stranom tijesta (dužom), smočite rub vodom i preklopite drugim dijelom.

4. Tako pripremljeno tijesto vratite u frižider još oko pola sata.

5. Dobro ohlađenu rolice režite oštrim nožem na komade debljine dva prsta. Nemojte ih pomicati s masnog papira već samo lagano odmaknite komade da se ne slijepe tokom pečenja.

6. Stavite ih peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stepeni oko 15 minuta.
Poslužite ih odmah, a možete ih pohraniti i u metalnu kutiju s poklopcem. (Tuzlanski.ba/Zadovoljna.hr/Blog Ave Dulcis)

  • strudle-smokve0_2015_09_02
  • Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,