Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Lagane božićne ”snježne loptice” koje ne treba peći

Preuzmite sliku

Božićni kolači, keksići i druge slastice neizostavan su dio blagdana, a kako biste ovaj Božić obogatili jednom novom slasticom donosimo vam recept za snježne loptice koje se ne peku, a osvajaju bogatim okusom badema.

Ove božićne kolačiće lako je pripremiti, a u pripremi mogu vam se pridružiti i djeca. Snježne loptice posebne su i zbog toga jer su veganske, odnosno u receptu se ne koriste namirnice životinjskog porijekla…

Sastojci za 18 snježnih loptica:

– 190 do 200 grama blanširanih badema
– 0,8 dcl tople vode
– 1 kašika amareto ekstrakta
– 1 kašika otopljenog kokosovog ulja (ili nekog drugog biljnog ulja)
– 2 kašike agave
– ¼ kašičice soli
– 10 dkg bademovog brašna
– 260 g šećera u prahu

Priprema:

1. Blanširane bademe stavite u posudu i polijte ih toplom vodom. Ostavite ih da se namoče 2 sata kako bi omekšali.

2. Ocijedite bademe i stavite ih u mikser zajedno s ekstraktom amareta, kokosovim uljem, agavom i soli.

3. Miksajte na jakoj snazi oko 2 minute, odnosno dok mješavina ne postane gusta pasta.

4. Prebacite u posudu, dodajte bademovo brašno i dobro umijesite. Koristeći kašiku oblikujte loptice željene veličine, a zatim obilno uvaljajte u šećer u prahu. Umjesto šećera u prahu možete koristiti i kokos.

5. Loptice posložite na papir za pečenje i pustite ih da odstoje 30 minuta kako bi očvrsnule.

6. Snježne loptice poslužite odmah ili ih stavite u posudu koja ne propušta zrak i držite u frižideru. (Tuzlanski.ba/Zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,