Recept za krompir sa sirom….
Sastojci
- 4- 6 krompira
- 1- 2 kašike maslinova ulja
- sol, biber
- 2 dl kiselog vrhnja
- 100 do 150 g sira, naribanog ili narezanog na kockice
- 2- 3 mlada luka, tanko nasjeckana
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180 stepeni. Krompir dobro operite i očetkajte pa ih posušite papirnatim ubrusima.
Nauljite ih i stavite na lim obložen papirom za pečenje. Pecite otprilike 1 sat, odnosno dok dovoljno ne omekšaju da ih možete lako probosti nožem.
Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade, a za to vrijeme pojačajte temperaturu pećnice na 220 stepeni.
Krompire prerežite popola. Izdubite ih pazeći da ne probijete koru; neka ostane oko 1 cm širok rub.
Izdubljeni kropir stavite u zdjelu te posolite i pobiberite. Dodajte razmućeno vrhnje i sir te nasjeckani mladi luk.
Time nadjenite izdubljene polovice pa ih vratite u pećnicu i zapecite još 15 do 20 minuta. (Tuzlanski.ba/Kuhaj.hr)