Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Kolač sa mineralnom vodom

Preuzmite sliku

Popularno

Čuveni njemački kolač koji se u mnogim porodicama udomaćio već 20-tak godina. Jako ukusan, sočan, mirisan i pun čokolade.

  • kolač_mineralna
  • Sastojci

    • 5 većih jaja
    • 300 g šećera
    • 1 vanilin šećer
    • 1 prstohvat soli
    • 150 g mljevenih lješnjaka  3
    • 30 g gorkog kakaa
    • 75 g kakaa za piti
    • 200 g brašna
    • 1 prašak za pecivo
    • 180 ml ulja
    • 180 ml mineralne vode

    Glazura

    • 100 g čokolade (mliječne ili tamne za kuhanje)
    • 15 g margarina
    • 50 g pečenih sjeckanih lješnjaka

    Priprema

    Rernu zagrijte na 175 °C. Pleh za hljeb podmažite maslacem i pospite sa prezlom(krusnim mrvicama). Jaja, šećer, vanilijin šećer i prstohvat soli mutite mikserom oko 8 min. Suhe sastojke mljevene lješnike, brašno, prašak za pecivo obje vrste kakaa, pomješajte i postepeno dodajite u umućenu masu od jaja.

    Na kraju prvo postepeno dodajite ulje,kad se umuti onda i mineralnu vodu. Sve lagano mutite mikserom. Dobit ćete tečnu masu, sipajte u pleh, zatim rernu smajite na 150°C i pecite oko 1 h. Kolač odmah prevrnite na zicu(giter za kolače)i ostavite da se ohladi 20 minuta.

    Čokoladu otopite na pari i dodajte maslac, sve dobro promješate i premažite kolač. Lješnike sjeckane na listiće prepecite u suhoj tavi i pospite po glazuri. Kolač ohladite i servirajte  uz malo šlaga.

    (zenskiportal.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,