Keksi od kamuta – zdravi su, ukusni i niskokalorični. Isprobajte, nećete požaliti….
Šta je kamut?
Kamut je drevna žitarica, bliski rođak današnje tvrde (durum) pšenice. Zrno kamuta je malo zakrivljeno na sredini i 2-3 puta veće od zrna klasičnih sorti pšenica. Po hranjivoj vrijednosti, kamut je također superiorniji. Sadrži 20-40% više bjelančevina, više masnoća, aminokiselina, vitamina i minerala. Okus mu je slatkast zbog čega su ovu žitaricu prozvali “slatkom pšenicom”. Zbog visoke energetske vrijednosti kamut je posebno pogodan za tjelesno aktivnije ljude i sportaše. Ljudi alergični na gluten pokazuju 70% manju osjetljivost na kamut. Stoga je kamut između alergičara prozvan “pšenicom koju možete jesti”. Kamut možete koristiti za hljeb, kolače, palačinke i u mnogim drugim receptima, gdje se inače koristi pšenica. Od kamuta se mogu pripremati kuskus i tjestenine.
Sastojci za keks od kamuta:
-22,5 dag kamut brašna
-10 dag nerafiniranog šećera
-25 dag brašna od tapioke
-malo soli
-17 dag maslaca
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni. U blender uspite brašno od kamuta i tapioke, šećer i sol. Nakratko izmiksajte. Potom dodajte maslac i opet izmiksajte. Od smjese oblikujte male kuglice, slažite ih na lim obložen masnim papirom. Lagano dlanom pritisnite svaku od kuglica i pecite ih oko 18 minuta. (Živim.hr)