Ovim desertom može se pohvaliti svaka domaćica, pa i one bez mnogo kulinarskog umijeća. Kolačiće možete dekorisati na bezbroj načina, a mi vam pružamo nekoliko ideja za inspiraciju.
Potrebni sastojci:
-1 pakovanje sendvič keksa sa punjenjem (Oreo ili drugi sličan keks)
-Bijela čokolada
-Crna čokolada
-Plastični štapići za lizalice / drveni štapići za ražnjiće
-Jestive boje za kolače
-Perece
-Šlag
-M&M mini čokoladne bombonice
Način pripreme:
1. Ubacite po jedan štapić u svaki keks. To možete uraditi na dva načina. Zagrijte keks na kratko u mikovalnoj. Tako ćete omekšati punjenje keksa i olakšati postavljanje štapića. Keks možete i pažljivo razdvojiti, izdubiti punjenje i zajedno sa malo rastopljene čokolade postaviti štapić.
2. Postavite keks na poslužavnik i stavite u frižider da se stegne, a za to vrijeme otopite čokoladu za preliv.
3. Da biste napravili irvasa, umočite keks u crnu čokoladu ili kašikom premažite keks čokoladom. Zatim, dok se čokolada nije ohladila, ubacite izlomljene perece koje će poslužiti kao rogovi. Oči napravite od istopljene bijele i crne čokolade ili potražite jestive oči za dekoraciju, a nos od M&M ili sličnih čokoladnih bombonica.
4. Na sličan način napravićete Snješka i Djeda Mraza. Keks premažite otopljenom bijelom čokoladom. Kada se preliv ohladi, detalje u boji možete napraviti ako u bijelu čokoladu dodajte malo prehrambene boje. Da biste napravili kapu Djeda Mraza, umočite keks u bijelu čokoladu obojenu u crveno.
5. Ako želite da napravite pahuljice, keks prelijte bijelom čokoladom obojenom u plavo i preko nje iscrtajte pahulju šlagom ili istopljenom bijelom čokoladom.
Ovaj interesantan dezert na štapiću se mora na interesantan način i poslužiti. Zabodite ih na komad stiropora ili ih stavite u teglu ili vaznu. Poslužiće i kao originalan poklon dragoj osobi ako ih zavijete u providan celofan. (Nezavisne)