Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Čokoladni rolat od kafe sa samo 168 kcal

Preuzmite sliku

Popularno

Donosimo vam recept za čokoladni rolat od kafe i vanilije iz knjige ”GI kolači – slastice niskog glikemijskog indeksa sa stevijom i fruktozom umjesto bijelog šećera”, autora Emila Keršeka. Knjiga sadrži 130 najpopularnijih recepeta u originalnoj i light varijanti.

Sastojci:

Biskvit:

-5 jaja
-1 žumance
-7 dag fruktoze
-2 ml arome vanilije
-9 dag brašna
-2 g praška za pecivo

Krema:

-3 dag kafe
-1,25 dl vode
-20 dag maslaca
-6 žumanaca
-7 dag fruktoze
-300 mg stevije
-1 dag škrobnog brašna

Ukras:

-80 g poprženih badema
-dvadesetak zrna kave
-100 g tučenog slatkog vrhnja

Priprema:

Lim (30×40 cm) namasti i pokrij papirom za pečenje.
Jaja i žumance stavi u zdjelu i miješaj ručnim električnim mikserom najvećom brzinom 1 minutu dok se smjesa ne zapjeni.
Pomiješaj steviju, fruktozu i vaniliju i pomalo sve dodaj u smjesu miješajući 1 minutu pa još zajedno miješaj 2 minute. Pomiješaj brašno s praškom za pecivo, prosij u smjesu pa kratko miješaj mikserom najmanjom brzinom.
Tijesto stavi u pripremljeni lim i peci 15-ak minuta na 200 stepeni.
Nakon pečenja biskvit skupa s papirom zarolaj i ostavi da se ohladi.
Ohlađeni biskvit odmotaj, napuni kremom i ponovno zarolaj i premaži izvana kremom. Nadjevenu roladu pospi komadićima badema i nekoliko zrna kafe te ukrasi tučenim slatkim vrhnjem. Rolat ohladi, nareži i posluži.

Priprema kreme:

Za kremu pripremi jaku crnu kafu. Maslac miksaj dok ne postane pjenast. Žumance, fruktozu, steviju i brašno dobro izmiješaj, dodaj hladnu kafu i miksaj dok se ne ohladi. Dodaj izrađeni maslac i dobro promiješaj. Odvoji oko 200 g za vanjski dio rolata, a ostatak stavi u sami rolat.

Prehrambene vrijednosti:

Energetska vrijednost 1 kriške: 168 kcal
Ugljikohidrati: 1 g
Bjelančevine : 4 g
Masti: 11 g (Zdravakrava.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje