Brze kiflice sa sirom koje je veoma lako i brzo napraviti….
Tijesto
– 250 g glatkog bijelog brašna
– 3 ravne kašike praška za pecivo
– 125 g svježeg sira
– 50 ml mlijeka
– 50 ml ulja
– 1 bjelance
– 1/2 kašike soli (može i 1 cijela)
Premaz
– 1 žumance
– 1 kašika mlijeka
– prstohvat bibera te malo susama, lana, ili druge sjemenke
Priprema
Prosijati brašno i prašak za pecivo, dodati preostale sastojke i mikserom (spiralnim nastavcima) umijesiti tijesto-najmanjom, a onda najvećom brzinom, tako da se dobije kugla glatkog tijesta. Možete ga umijesiti i ručno. Pećnicu ugrijati na 180.
Kad ste dobili glatku kuglu tijesta koja se odvaja od stijenki posude, razvaljati ga na pobrašnjeloj podlozi, prerezati na kvadrate pa svaki kvadrat dijagonalno da biste dobili trokute. Napuniti tvrdim sirom/šunkicom/svježim sirom… Možete dodati i malo začinskog bilja-igrajte se s nadjevom. A ne morate ih ni puniti ničime, tijesto je jako fino samo po sebi!
Razmutiti žumance s mlijekom i malo bibera i time premazati kiflice. Posipati sjemenkama po izboru i peći 30-ak minuta.
Posluživanje
Ovo je smjesa taman za 1 veliki pleh od pećnice. Odmah možete uduplati recept ako želite veću količinu. Kiflice su i idući dan mekane! (Tuzlanski.ba/Coolinarika)