Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Recept dana: Bananko kocke

Preuzmite sliku

Popularno

Ljubiteljima slatkiša, naročito čokoladnih bananica predstavljamo recept za savršene Bananko kocke.

POTREBNO:

Za biskvit:

5 jaja
4 kašike šećera
1 vanilin šećer
5 kašika brašna
3 kašike kakaa
3 kašike mlijeka
4 kašike ulja
1 prašak za pecivo

Za preljev:

200 ml vode
3 kašike šećera
2 kašike  arome ruma

Za kremu:

3 pudinga od vanilije
1 l mlijeka
8 kašika šećera
150 g maslaca
1 bočica Aromar arome banana

Za glazuru:

200 g čokolade za kuhanje
6 kašika ulja
50 g maslaca
6 kašika mlijeka
3 kašike šećera u prahu

PRIPREMA:

Za biskvit odvojiti bjelanca i žumanca pa miksati žumanca sa šećerom i vanilin šećerom dok ne postanu pjenasta masa. Dodati tada ulje i mlijeko, te naizmjence brašno, prašak za pecivo i kakao. Na kraju umiješati polako kuhačom posebno tučeni snijeg od bjelanaca. Dobijenu biskvitnu smjesu izliti u prethodno pouljen i pobrašnjen lim za pečenje, poravnati kašikom i peći na 180ºC 30 minuta.

Još vrući biskvit preliti vrućim preljevom koji se napravi tako da se u zavrijelu vodu doda šećer i aroma ruma. Zaliveni biskvit ohladiti.

Dok se biskvit hladi napraviti kremu. U predviđenoj količini mlijeka skuhati puding sa šećerom. U još vrući kuhani puding umiješati maslac izrezan na komadiće pa dobro promiješati kako bi se krema ujednačila. Tada dodati aromu banane i dobro promiješati kako bi krema postala ravnomjerno obojana (aroma je intenzivne žute boje) i jednolična. Dobivenom kremom preliti prohlađeni biskvit i poravnati.
Pripremiti glazuru: u lončiću na tihoj vatri otopiti natrganu čokoladu, dodati maslac, ulje, mlijeko i šećerom. Miješati polako dok se sve skupa ne otopi i ne sjedini u jednoličnu i sjajnu glazuru. Dobivenom glazurom preliti kolač i pustiti da se ohladi. Rezati oštrim nožem uronjenim u vrelu vodu na komade proizvoljne veličine. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,