Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Rafaelo oblatne: Ukusna poslastica za sve ljubitelje kolača

Preuzmite sliku

Ljubiteljima rafaela i oblatni preporučujemo veoma ukusnu poslasticu koju mogu lako pripremiti u svom domu, a zasigurno će biti oduševljeni njenim okusom. 

Za ovu poslasticu potrebno je:

– 10 bjelanaca
– 300 g šećera
– 300 g kokosa
– 150 g brašna
– krema
– 700 ml mlijeka
– 70 g brašno tip 400 (oštro)
– 70 g gustina
– 10 žumanaca
– 100 g šećera
– 1 želatin 10 g
– 100 g bijele čokolade
– 150 g maslaca ili ako ne želite maslac 200 ml slatkog vrhnja
– ribana bijela čokolada ili po želji kokos
– 3 lista velikih oblatni

Priprema

Stavite u posudu 10 bjelanaca i dobro izmiksajte sa šećerom, zatim lagano umješajte kuhačom suhe sastojke koje ste dobro sjedinili.
Smjesu rasporedite na tri, a može i na dvije oblatne i pecite na laganoj temperaturi 15 minuta.
Ispečene kore malo pritisnuti da se ne dižu. Želatin namočite da nabubri u vodi po uputama na vrećici. Za kremu odvojite jedan dio mlijeka i dobro izradite brašno, gustin, žumanca i šećer, te u laganom mlazu uspite u kipuće mlijeko.

Kada se smjesa sjedini dodajte čokoladu i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Kada je krema kuhana dodati želatin u nju i staviti da se ohladi stalno lagano mješajući da se ne uhvati korica.

U skroz hladnu kremu umiješati 200 ml ulupanog slatkog vrhnja, a ako ne želite vrhnje možete umjesto njega dodati 150 g maslaca.
Na svaku koru nanijeti trećinu kreme, gotov kolač posuti ribanom čokoladom ili kokosom, a ko želi može staviti i glazuru ili čak ulupano slatko vrhnje…….. mašti na volju… Kore su ispočetka krckave kao puslice, ali nakon nekog vremena popuste i bude mekane. (Tuzlanski.ba)

 

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,