Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Puding od hljeba i jabuka: Fini desert kakav još nište probali

Preuzmite sliku

Sezona je jabuka, a viška hljeba se uvijek pronađe – napravite ovaj fini desert koji će oduševiti sve ukućane. Možete ga poslužiti s domaćim preljevom od vanilije…

Sastojci:

  • 3 i 1/2 šoljice (od 2 dl) mlijeka
  • 4 veće jabuke
  • sok 1/2 limuna
  • 4 kašike maslaca
  • 2 šoljice kockica bijelog hljeba
  • 1/2 šoljice smeđeg šećera
  • 2 jaja
  • 1/2 šoljice prošeka (Prošek je vrsta slatkastog dalmatinskog desertnog vina)
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića u prahu
  • 1/4 kašičice cimeta u prahu
  • 1/4 đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 šoljica grožđica
  • 3 bjelanjka
  • 3 dl slatkog vrhnja
  • usitnjeni smeđi šećer

Priprema:

Korak 1: Jabuke ogulite i očistite od košpica, te izrežite na tanke ploške. Polijte ih limunovim sokom. Zagrijte mlijeko i maslac, te njime prelijte manje ploške hljeba i ostavite oko 10 minuta.

Korak 2: Dodajte šećer, jaja, vino, začine i grožđice prethodno potopljene u vodu i ocijeđene. Na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dio smjese posložite u maslacem premazanu vatrostalnu posudu, posložite ravnomjerno ploške jabuka, a na njih preostali dio smjese hljeba.

Korak 3: Stavite posudu u plitki lim s vrelom vodom i pecite na pari u zagrijanoj pećnici na 220°C, oko 50 minuta. Malo ohladite i pospite usitnjenim smeđim šećerom.

Savjet: Kolač možete poslužiti s preljevom od vanilije koji ste napravili tako što ste pjenjačom ulupali 4 žumanca, 4 kašike šećera, 5 dl mlijeka i srž mahune vanilije. Zatim miješajte na pari dok se glatka smjesa ne zgusne. (24sata.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,