Sezona je jabuka, a viška hljeba se uvijek pronađe – napravite ovaj fini desert koji će oduševiti sve ukućane. Možete ga poslužiti s domaćim preljevom od vanilije…
Sastojci:
- 3 i 1/2 šoljice (od 2 dl) mlijeka
- 4 veće jabuke
- sok 1/2 limuna
- 4 kašike maslaca
- 2 šoljice kockica bijelog hljeba
- 1/2 šoljice smeđeg šećera
- 2 jaja
- 1/2 šoljice prošeka (Prošek je vrsta slatkastog dalmatinskog desertnog vina)
- 1/4 kašičice muškatnog oraščića u prahu
- 1/4 kašičice cimeta u prahu
- 1/4 đumbira u prahu
- 1/2 kašičice soli
- 1 šoljica grožđica
- 3 bjelanjka
- 3 dl slatkog vrhnja
- usitnjeni smeđi šećer
Priprema:
Korak 1: Jabuke ogulite i očistite od košpica, te izrežite na tanke ploške. Polijte ih limunovim sokom. Zagrijte mlijeko i maslac, te njime prelijte manje ploške hljeba i ostavite oko 10 minuta.
Korak 2: Dodajte šećer, jaja, vino, začine i grožđice prethodno potopljene u vodu i ocijeđene. Na kraju umiješajte čvrsti snijeg od bjelanjaka. Dio smjese posložite u maslacem premazanu vatrostalnu posudu, posložite ravnomjerno ploške jabuka, a na njih preostali dio smjese hljeba.
Korak 3: Stavite posudu u plitki lim s vrelom vodom i pecite na pari u zagrijanoj pećnici na 220°C, oko 50 minuta. Malo ohladite i pospite usitnjenim smeđim šećerom.
Savjet: Kolač možete poslužiti s preljevom od vanilije koji ste napravili tako što ste pjenjačom ulupali 4 žumanca, 4 kašike šećera, 5 dl mlijeka i srž mahune vanilije. Zatim miješajte na pari dok se glatka smjesa ne zgusne. (24sata.hr)