Jedući ovu tortu sa čokoladom i orasima, ne samo da ćete imati priliku da probate nešto ukusno, nego ćete istovremeno pružiti svom tijelu dragocjene sastojke, piše Ženski magazin.
Čokoladna torta – recept:
-300 ml slatke pavlake
-250 g oraha + šaka sjeckanih za dekorisanje
-130 g šećera
-1,5 kašika putera
Tijesto:
-150 g putera
-250 g brašna
-1 žumanjce
-prstohvat soli
Preliv:
-175 g čokolade
-6 kašika putera
Način pripreme:
Fil
Karamelizujte šećer sa 4 kašike vode. Sklonite ga sa vatre, polako miješajte, dodajte puter, slatku pavlaku i sjeckane orahe.
Tijesto
Zamijesite tijesto od brašna, putera, žumanjaca i soli. 2/3 tijesta iskoristite za podlogu, a ostatak tijesta istanjite, pokrijte nadjev i zalijepite ivice zajedno. Malo probušite viljkuškom i pecite oko 40 minuta na 200 ° C.
Preliv:
Čokoladu istopite sa maslacem i podmažite ohlađeno tijesto. Ukrasite sjeckanim orasima. (Tuzlanski.ba)