Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Priuštite si tropski užitak: Torta sa jagodama i kokosom

Preuzmite sliku

Pravi tropski užitak u kombinaciji kokosa i jagoda.

Sastojci
Za biskvit:

3 jajeta
kesica vanilin šećera
100 g šećera
75 g brašna
25 g gustina
3 kašike kakaa
kesica praška za pecivo
6 kašika likera od narandže

Za fil i ukrašavanje:

4 lista želatina
150 g kokosovog brašna
650 g jagoda
750 ml slatke pavlake
2 kašike šećera
kesica vanilin šećera

Priprema
1. Rernu zagrijati na 175 stepeni. Odvojiti bjelanca od žumanjaka. Žumanjke pjenasto umutiti sa 2 kašike vode, vanilin šećerom i šećerom. Bjelanca čvrsto ulupati. Pomiješati brašno, gustin, kakao i prašak za pecivo, pa umiješati u masu sa žumancima. Dodati bjelanca. Masu sipati u okrugli pleh (prečnika 24 cm) obložen masnim papirom, peći 20 minuta. Izvaditi i izručiti, skinuti masni papir i ostaviti biskvit da se ohladi.

2. Biskvit vodoravno prepoloviti. Oba biskvita natopiti likerom. Oko donjeg biskvita staviti prsten za tortu. Želatin potopiti u malo vode. Kokosovo brašno propržiti u tiganju bez dodavanja masnoće. Jagode oprati i očistiti, ostaviti 16 cijelih, a ostale prepoloviti.

3. Čvrsto ulupati 500 ml slatke pavlake sa šećerom i vanilin šećerom. Želatin ocijediti i zagrijati na vatri srednje jačine. Dodati 2 kašike čvrsto ulupanog šlaga, pa umiješati u preostali šlag. Dodati 75 g kokosovog brašna. Polovinom mase sa kokosom premazati donji biskvit. Rasporediti polovine jagoda. Premazati preostalim kremom, pa staviti 2. biskvit. Tortu hladiti 3 sata.

4. Ukrasiti preostalim šlagom i cijelim jagodama. Posuti kokosovim brašnom. (stvarukusa.rs)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,