Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pripremite ukusne hurmašice sa pekmezom

Preuzmite sliku

Recept za hurmašice s pekmezom super su izbor u vrijeme mjeseca ramazana. 

Potrebno:

– dva jaja

– prstohvat soli

– 200g šećera

– 200g putera

– jedna šolja pekmeza 150 ml

– 500g brašna

– jedan prašak za pecivo

Agda

– 600g šećera

– 600ml vode

– dvije kriške limuna

Postupak:

Umutiti jaja i prstohvat soli. Dodati šećer, pa dobro umutiti.

Zatim u jaja dodati pekmez i istopljen puter. Kašikom miješati masu, da se ujednači.

Dodavati postepeno brašno i prašak za pecivo. Mijesiti rukom. Kada se tijesto ne bude više lijepilo za ruku, prestati dodavati brašno. Još izmijesiti, pa formirati hurmašice. Poredati u namašćen pleh i peći na umjerenoj vatri.

Agda-zaljev

600gr šećera i 6 dl vode , da se kuha dok ne počnu da se pojavljuju sitni mjehurući. Ubaciti dvije kriškice limuna.

Zaljevati vruće hurmašice sa mlakom agdom. Pokriti folijom ili drugom tepsijom, dok se hlade.

Možete uvijek skuhati malo više agde u slučaju da hurmašice upiju svu agdu, da bi mogla naknadno preliti kašičicom hurmašicu prije serviranja.

Recept preuzet: Aida Melkić Hasić

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,