Heljdu obično povezujemo sa slanim jelima, ali može se koristiti i za pripremu slatkih obroka.
Palačinke od heljde savršeno se slažu sa sezonskim, šumskim voćem i šećerom u prahu. Pripremaju se krajnje jednostavno i sigurno ćete iznenaditi sve u vašoj porodici, piše Ženski magazin.
Sastojci:
100 g heljdine kaše
2 jaja
80g šećera
1 velika jabuka
120ml bademovog ili običnog mlijeka
100g heljdinog brašna
1 kašika cimeta
sitno voće (maline, borovnice, jagode)
šećer u prahu
Priprema:
Kašu skuhajte u skladu sa uputstvima na pakovanju. Ogulite jabuku i isijecite na manje komade. Žumanjce odvojite od bjelanca i umutite ih u čvrstu pjenu. U blenderu pomiješajte žumance, mlijeko, cimet i jabuke za homogenu masu. Prebacite u posudu, dodajte umućena belanca i brašno. Nježno izmiješajte sve sastojke zajedno. Palačinke pržimo u ulju dok lijepo ne porumene. Poslužite sa voćem i dekorišite šećerom u prahu. (Tuzlanski.ba)