Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Prhki i mirisni: Najpoznatiji kolačići bez kojih ne može niti jedan Božić

Preuzmite sliku

Popularno

Božićni kolači mnogima su omiljeni dio blagdanskog stola, a prhki keksići s pekmezom zaštitni su znak svake božićne kutije s kolačima. S mirisom vanilije ili pak naranče stvoreni su za slatki zalogaj nakon ručka ili za druženje uz kafu s prijateljima. A njihov dodatni plus u vrijeme višednevnih okupljanja jest da njihova svježina traje nekoliko dana

Recept za prhke keksiće s pekmezom:

Sastojci:

500 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
250 g maslaca
200 g šećera
1 cijelo jaje
3 tvrdo kuhana žumanjka
1 kašičica ekstrakta od vanilije
+ pekmez od marelice

Postupak: 

1. Brašno, prašak za pecivo i sol prosijte. Dodajte maslac i razmrvite ga u brašnu da dobijete smjesu nalik krušnim mrvicama. Dodajte šećer, promiješajte.

2. Dodajte jedno jaje, 3 kuhana žumanjka, ekstrakt vanilije i zamijesite tijesto. Ako je premekano, dodajte još brašna ili, ako je pretvrdo ili suho, dodajte još jedno jaje.

3. Tijesto zamotajte u vrećicu ili plastičnu foliju i ostavite u frižideru pola sata.

  • 4. Ohlađeno tijesto razvaljajte, kalupićima za kekse izrezujte oblike (npr. zvjezdice).

    5. Pecite desetak minuta (da dobiju zlatnu boju na rubovima), na 180°C.

    Pečene keksiće ostavite da se ohlade i lijepite ih pekmezom od marelica ili ih samo umačite u otopljenu čokoladu.

    Keksiće posipajte šećerom u prahu. Mogu stajati više dana, zatvoreni u posudi i na sobnoj temperaturi.

    Savjet: ako želite, u smjesu za keksiće možete dodati začine (cimet, đumbir) ili sitno naribanu koricu limuna ili narandže. (zadovoljna.hr)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,