Ovo mora biti jako ukusno…
Ako obložite trešnje sa šećerom, sokom od limuna i malo soli, one će pustiti sokove i omekšati te dati kolaču savršen okus i teksturu, prenosi ordinacija.hr.
Potrebni sastojci:
-250 g ricotta sira
-prhko tijesto
-1 žumanjak jajeta
1 kašika vrhnja za šlag ili vode
30 g šećera – sitnijeg
85 g badema
400 g trešanja, prerezane i očišćene
50 g šećera
2 kašike limunove korice i 2 kašike limova soka
Priprema:
Sir stavite u cjedilo koje ste stavili u posudu te u njega stavite sir, odložite u frižider da se par sati cijedi.
Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Izvaljajte tijesto te ga prebacite u posudu za pečenje te ga stavite u zamrzivač na 10 minuta.
Pomiješajte jaje i vrhnje te premažite tijesto te posipajte po njemu bademe i šećer (30 g).
Pecite 40 minuta, izvadite i ostavite da se hladi.
Trešnje, šećer sok limuna i sol pomiješajte i ostavite tako sat vremena.
Prije posluživanja preko ispečenog tijesta stavite sir te trešnje i posipajte koricom limuna.
Izrežite i poslužite. (Tuzlanski.ba)