Nedjelja, 16. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Praznični desert koji oduševljava: Cheesecake s okusom medenjaka

Preuzmite sliku

Ako volite medenjake i cheesecake, onda ćete sigurno zavoljeti i cheesecake s okusom medenjaka. Pred nama je praznično razdoblje u kojem nas mame mirisi cimeta, klinčića, đumbira, anisa i ostalih prigodnih začina. Kada se svi oni nađu u finom kremastom desertu, zadovoljstvo je zagarantovano, prenosi Zadovoljna.hr.

Sastojci za podlogu:

– 200 g petit keksa
– 120 g maslaca

Sastojci za kremu:

– 500 g krem sira
– 2 jaja
– 4 kašike šećera
– 2 male kašike ekstrakta vanilije ili 1 vanilin šećer
– 1 mala kašika mješavine začina za medenjake

  • Priprema cheesecakea:

    1. U zdjelu ubacite sve sastojke za kremu i miksajte dok ih sve ne povežete i kompaktnu smjesu.

    2. Kekse sameljite pa pomiješajte sa šećerom i topljenim maslacem. Najbolje je da sve dobro promiješate rukom kako bi se maslac i keksi dobro povezali. Zatim prebacite smjesu u kalup za pečenje, rasporedite je i utisnite.

    3. Zagrijte rernu na 200 Celzijevih stepeni i pecite podlogu 10 minuta. Nakon 10 minuta (budite tačni kako se podloga ne bi prepekla) smanjite temperaturu na 170 Celzijevih stepeni, izvadite podlogu, odmah prelijte preko kremu od sira, malo je poravnajte i vratite u rernu.

    4. Pecite 20 minuta i zatim izvadite kolač iz rerne. Pustite ga da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u frižider i hladite ga preko noći. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,