Spremite ovaj lagani kolač i oduševite goste.
Sastojci:
– Šolja i po brašna
– Dvije kašičice sode bikarbone
– Pola kašičice soli
– Šolja punomasnog jogurta
– Šolja i 1/3 šećera, odvojeno
– Tri veća jajeta
– Dvije kašičice rendane kore limuna (dva limuna)
– Pola kašičice ekstrakta vanile
– Pola šolje ulja
– 1/3 šolje iscijeđenog soka limuna
Za glazuru:
– Šolja šećera u prahu
– Dvije kašike iscijeđenog soka limuna
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni, podmažite pleh i pospite ga brašnom.
U posudi pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i so. U drugoj posudi, pomiješajte jogurt, šolju šećera, jaja, limunovu koru i ekstrakt vanile. Polako suhe sastojke dodajte u ovu posudu. Miješajte i postepeno sipajte ulje, pa opet izmiješajte da se sve dobro sjedini.
Nalijte smjesu u pleh i pecite oko 50 minuta.
U međuvremenu, pomiješajte 1/3 šolje limunovog soka i preostalih 1/3 šolje šećera u manju tavu i kratko prokuhajte na slabijoj vatri, dok tekstura smjese ne bude glatka. Ostavite sa strane.
Kada je kolač pečen, pustite da se ohladi oko 10 minuta, a zatim ga, dok je još uvijek topao, prelijte mješavinom šećera i limuna. Ostavite da kolač upije preliv i da se ohladi.
Nakon toga, napravite glazuru od šećera u prahu i limunovog soka i nalijte preko kolača, prenosi Mondo. (Tuzlanski.ba)