Ako ste se zaželjeli dekadentne poslastice jako će vam se svidjeti ova nevjerovatna mousse torta s likerom od narandže. Sočna, ukusna i bogatih okusa, divno će zaokružiti porodični ručak, prenosi 24sata.hr.
Sastojci:
120 g maslaca
100 g brašna
2 kašičice kakaa
1/2 kašičice praška za pecivo
120 šećera
2 jajeta
3 kašike likera od narandže
žele: 3 omota preljeva za tortu, 3 dl soka od narandže, 50 g šećera u prahu, kašičica arome narandže,
glazura: 200 g čokolade za kuhanje, 140 g maslaca
mousse: 250 g bijele čokolade, 100 ml mlijeka, 3 dl slatkog vrhnja, 2 bjelanjka, 2 omota želatine u prahu
Priprema:
Izmiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Dodajte šećer, omekšali maslac i jaja. Izlijte smjesu u kalup i pecite na 190°C, 15 minuta. Ohladite biskvit i natopite likerom.
Preljev za tortu skuhajte sa sokom od narandže, šećerom u prahu i dodajte aromu. Izlijte po biskvitu i stavite u frižider.
Rastopite na pari 100 g čokolade i umiješajte 40 g maslaca. Izlijte čokoladnu glazuru preko stisnutog preljeva od narandže i vratite u frižider.
Duboki obli kalup obložite prianjajućom folijom. Zagrijte bijelu čokoladu i mlijeko, pa ohladite. Namočite želatinu.
Izmiksajte vrhnje u šlag i istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Umiješajte šlag u ohlađenu čokoladu, dodajte rastopljenu želatinu i snijeg. Ulijte smjesu u kalup i stavite u frižider.
Maknite pomični kalup s biskvita i želea, pa prebacite na vrh zdjele s mousseom. Pokrijte s folijom i stavite u frižider preko noći. Od preostale čokolade i maslaca napravite glazuru, te prelijte preko torte. (Tuzlanski.ba)