Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Poslastica idealna za hladnije dane: Kuglof sa jabukama i orasima

Preuzmite sliku

Napravite desert koji će se uz šolju čaja ili mlijeka savršeno uklopiti u hladne dane koji nam dolaze…

Potrebni sastojci:

 1,5 šolja ulja

2 šolje šećera

3 jaja

3 šolje brašna

¼ kašičice mljevenog karanfilića

1 kašičica cimeta

¼ kašičice mljevenog muškatnog oraščića

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica soli

1 šolja nasjeckanih oraha

3 jabuke, oguljene i isjeckane na kockice

1 kašika ruma

Glazura: ¼ šolje maslaca, pola šolje smeđeg šećera, ¼ kašičice soli, 1/3 šolje mlijeka ili slatkog vrhnja, 1 šolja šećera u prahu.

Postupak pripreme:

1. U posudi za miješanje, mikserom mutite šećer i ulje otprilike tri minute.
2. Dodajte jaja, jedno po jedno i sve umutite da dobijete jednoličnu smjesu.
3. U posebnoj posudi izmiješajte brašno, začine i sodu bikarbonu, pa sve polako sipajte u smjesu jaja i ulja. Miješajte da dobijete tijesto bez grudvica.
4. Na samom kraju u tijesto umiješajte rum,orahe i jabuke. Pripremljenu smjesu sipajte u kalup i pecite u rerni koju ste zagrijali na 160 stepeni sat i po.
5. Pred kraj pečenja pripremite glazuru.
6. U manju šerpu stavite sve sastojke osim šećera u prahu, pa zagrijavajte na umjereno jakoj temperaturi na ringli.
7. Kad je glazura prokuhala ostavite da se dinsta minutu, a zatim sklonite s ringle, ostavite da se prohladi sedam minuta, pa umiješajte šećer u prahu.
8. Toplu glazuru prelijte preko kolača. (coolstyle.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,