Kada želite da iznenadite nekoga nekom posebnom hranom, ovaj recept može da posluži odlično. Pored toga što izgleda lijepo, ovaj slatkiš je i prilično ukusan, naročito zbog dodatka malina koje su uvijek dobar izbor.
Za 20-25 komada:
– ¼ čape neutralnog ulja
– 50g kristal šećera
– 1 bjelanjak
– 3 kašike jogurta
– ¼ male kašike ekstrakta vanile
– ¼ male kašike ekstrakta badema
– 1/3 šolje (40g) brašna
– 2/3 šolje bademovog brašna
– ½ male kašike praška za pecivo
– prstohvat soli
– 20-25 malina
– šečer u prahu za dekorisanje
Priprema:
Zagrijte rernu na 190 stepeni. Preko pleha stavite papir za pečenje, a zatim postavite 20-25 kašičica na pleh tako da između ima oko 5mm razmaka. Podmažite svaku kašiku.
U posudi srednje veličine pomiješajte ulje, šećer, bjelanjak, jogurt, ekstrakt vanile i badema. Dodajte obično i bademovo brašno, prašak za pecivo i so. Sve pomiješajte da se dobro izmiješa. Upotrijebite kašičice da izvadite tijesto, ali tako da budu samo ¾ pune.
U centar testa stavite malinu i pritisnite je. Sve stavite u rernu i pecite dok se testo ne podigne dovoljno da prekrije maline (oko 12 do 15 minuta).
Sačekajte da se u potpunosti ohlade, a zatim ukrasite šećerom u prahu prije serviranja. (Tuzlanski.ba)