Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pojednostavljene poslastice: Pet kolača koje mogu napraviti i totalni amateri

Preuzmite sliku

Za brzinski kolač iz mikrovalne ne treba vam više od 10 minuta, a lako možete napraviti i pojednostavljenu verziju omiljene “švarcvaldice”.

Uz jednostavnu kremu od čokolade ili puding, kekse ili puslice i prema želji voće poput višanja iz kompota, lako nastaju brzinski deserti, a poslužite li ih u čašama ili lijepim posudicama – bit će dostojni praznika.

Poigrati se možete i kupovnim biskvitom, mljevenim orašastim plodovima ili piškotama te složiti omiljene slojeve pune užitka, piše Punkufer.hr.

Pijana krema od kafe s mljevenim orasima

Pomiješajte instant-prah pudinga od čokolade s 2 žličice instant-kave, vanilin šećerom i čepom ruma za kolače pa skuhajte prema uputama na pakovanju. Na dno posudice stavite mljevene orahe i ulijte puding. Ukrasite zrnima kafe.

Desert s puslicama i čokoladom

Na laganoj vatri zagrijte 4 dl slatkog vrhnja. Dodajte 160 g tamne čokolade izlomljene na kockice, 2 kašike tamnog ruma pa kad se rastopi izmiksajte ručnim mikserom. Prebacite u frižider da se ohladi. U posude dodajte puslice (bilo cijele ili usitnjene), dodajte kremu i ukrasite šlagom te prema želji voćem.

Čokoladni kolač iz mikrovalne

Pomiješajte po 3 kašike brašna, vode, šećera, kakaa i ulja, prstohvat soli i 1/2 kašičice cimeta. Pecite u mikrovalnoj rerni na 1200 W oko 45 sekundi pa provjerite biskvit čačkalicom – ako je suha, kolač je gotov, ako nije, onda pecite još 15 sekundi.

Brzinski tiramisu „dip“

Miksajte 275 g mascarponea minutu pa dodajte 2 kašike milerama, 3 kašike šećera i kašiku likera od kafe pa miksajte još 2 minute. Prebacite u posudu za posluživanje, posipajte kakaom i poslužite s piškotama. Ako želite, piškote možete umočiti u jaku crnu kafu i slojevito slagati s kremom u veliku posudu.

Švarcvaldica u čaši

U prah za instant-puding dodajte 2 kašike kakaa i vanilin šećer pa skuhajte prema uputama na pakovanju. U posudice ili čaše na dno stavite biskvitni kolač (Cao Cao), prelijte pudingom do pola i stavite u frižider. Kad se stisne, dodajte žlicu kompota od višanja i još pudinga. Prema želji ukrasite šlagom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,