Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pohani šampinjoni: Recept zbog kojeg ćete zaboraviti na meso

Preuzmite sliku

Popularno

Gljive su odlična zamjena za meso, bez obzira jeste li vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumacije hrane životinjskog porijekla.

Pohane, u umaku, na salatu, pečene, pa čak i sirove – uvijek su sjajne, a uz ovaj recept – mesna amnezija je zagarantovana.

Sastojci: 400 grama krušnih mrvica (prezla), 100 grama brašna, 150 ml mlijeka, 1 žlica limunovog soka, desetak većih šampinjona ,ulje za prženje, sol i biber po želji, 6 kašika nasjeckanog peršina

Priprema:

1. U blenderu pomiješajte svježi peršin i krušne mrvice dok ne dobijete fino smljevenu smjesu, dodajte so i biber po želji. Peršin obavezno operite i dobro posušite prije miješanja.

2. U mlijeko ulijte limunov sok i pustite da odstoji desetak minuta.

3. Gljive očistite i narežite na kriške debele oko jednog centimetra.

4. Na kuhinjsku površinu rasprostrite ‘stanicu’ za pohanje: u tri zdjelice odvojeno postavite brašno, mlijeko s limunom i krušne mrvice. Svaku krišku šampinjona dobro umočite u brašno, mlijeko i na kraju mrvice s peršinom, pa stavite peći na zagrijanu tavu oko tri minute, dok ne dobijete hrskavu zlatno-smeđu koricu.

5. Pržene šampinjone poslužite uz umak na bazi majoneze u koju možete dodati kašikicu senfa, komadiće kiselih krastavaca, kapare, crvenu papriku i malo limunovog soka. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje