Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pizza u malo drugačijem izdanju: Recept idealan za večernja druženja…

Preuzmite sliku

Je li pizza najpopularnije jelo na svijetu? Ova talijanska poslastica ima istoriju koja je stara koliko i sama gastronomija. Varijacija je na jelo starih Rimljana, koji su mijesili tanke pogače i dodavali im razne preljeve, začine i sastojke i tako pravili najstarije foccacie na svijetu.

Danas znamo da se foccacia razvila u omiljenu pizzu, kojoj je rodni kraj regija Campania u jugozapadnoj Italiji, a rodni grad Napulj.

Pizzu toliko volimo, da smo je kroz istoriju ukomponovali u razna jela i napravili je na milion načina. Nije ni čudno pošto je kombinacija tijesta, paradajza i sira možda jedna od najboljih gastro kombinacija na svijetu.

Ako ste planirali druženje za vikend, a ne znate što biste pripremili, imamo odličnu ideju. Pizza rolice su gotove za tren oka, a sve što trebate napraviti je zamijesiti jednostavno tijesto bez dizanja, napuniti ga omiljenim nadjevom i zarolati u štrucu.

Nakon toga treba izrezati rolice debljine prsta i ubaciti ih u rernu. I to je sva mudrost. Za one vještije, savjet je zamijesiti jednostavno tijesto, dok će oni koji se ne snalaze u kuhinji, moći kupiti bilo koje tijesto za pizzu pa nastaviti postupak po receptu, prenosi punkufer.hr.

  • Sastojci za pizza rolice:

    Za tijesto:

    200 g glatkog brašna
    200 g oštrog brašna
    1 vrećica suhog kvasca
    1 prašak za pecivo
    100 ml jogurta
    200 ml tople vode
    50 ml maslinovog ulja

    Za nadjev:

    300 g mortadele
    300 g gaude
    Pasirani paradajz
    Nekoliko maslina
    So, šećer, papar, bosiljak, origano

    Priprema pizza rolica:

    Zamijesite glatko tijesto. Pomiješajte sve sastojke i mijesite oko 10 minuta. Ostavite tijesto sa strane dok pripremate nadjev.
    Pasirani paradajz pomiješajte sa začinima i dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja.
    Sir naribajte, a masline narežite na sitne kockice.
    Razvaljajte tijesto u oblik pravougla. Premažite tijesto umakom od rajčice, poslažite mortadelu u jednom redu, stavite naribani sir i na kraju posipajte s maslinama.
    Zarolajte tijesto u štrucu i režite rolice.
    Posložite rolice na papir za pečenje.
    Rernu uključite na 200 stepeni. Neka rolice odmaraju dok se rerna grije.
    Pecite oko 20 minuta.  (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,