Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Pizza muffini: Idealni za druženja, proslave ali i za doručak

Preuzmite sliku

Kako pojesti samo jedan? Teško, jer ovim je pizza muffinima stvarno teško odoljeti! Odlični su za druženja i rođendanske proslave, da ih ponesete na piknik, ukradete na posao (tačno tako, ukradete jer nema šanse da vam i jedan ostane viška).

Kad spojite dva omiljena zalogaja u jedan, dobijete pizza muffine. Već su vam na sami spomen zamirisali, priznajte! Jednostavno, brzo, dekorativno, neodoljivo, tako bismo nazvali ovo slano zadovoljstvo koje možete začas napraviti baš svaki dan, a posebno za dječje (i ne samo dječje) rođendane i druženja s porodicom i prijateljima, piše zadovoljna.hr. Umijesite tijesto, napravite nadjev, upalite rernu, svi će vam biti zahvalni! I svakako u nadjev uključite svoje omiljene dodatke.

Sastojci:

Za tijesto:
300 g glatkog brašna
180 ml mlake vode
1 vrećica suhog kvasca (+ malo toplog mlijeka, kašičica šećera i kašičica brašna za dizanje kvasca)
pola kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja

Za nadjev:
200 g sitno sjeckanog ili pasiranog paradajza
250 g cherry paradajza
4-5 šampinjona
250 g mozzarelle
50 g ribanog parmezana
12 listova svježeg bosiljka
1 kašičica origana
prstohvat soli
1 kašika maslinova ulja
*po želji dodajte i malo pršuta, slanine ili kuhane šunke

Priprema:

1. U zdjelicu stavite kvasac, žličicu šećera i kašičicu brašna pa prelijte s malo toplog mlijeka i ostavite na toplom da se kvasac aktivira.

2. U drugu zdjelu prosijte brašno, dodajte sol pa dobro promiješajte, potom dodajte maslinovo ulje, uzdigli kvasac i mlaku vodu pa umijesite glatko, podatno tijesto (pri miješenju si pomažite dodavanje brašna). Umiješeno tijesto formirajte u kuglu, stavite u dublju zdjelu, premažite tijesto maslinovim uljem pa prekrijte posudu i ostavite da se tijesto diže najmanje 30 minuta.

3. Pripremite nadjev: u manjoj posudi izmiješajte sjeckani ili pasirani paradajz s maslinovim uljem, solju i origanom. Mozzarellu ocijedite i natrgajte na manje komadiće (držite je na sobnoj temperaturi), šampinjone narežite na tanke ploške, a cherry paradajz prepolovite.

4. Uzdiglo tijesto izručite na pobrašnjenju površinu, razvaljajte pa čašom ili okruglim izrezivačem promjera 7 cm izrežite 12 krugova.

5. Utisnite tijesto u kalup za muffine koji ste premazali maslinovim uljem pa nadjenite umakom od paradajza, dodajte mozzarellu, malo ribanog parmezana, složite gore nekoliko ploškica šampinjona i na kraju dodajte 2-3 polovice cherry paradajza.

6. Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200 °C i pecite između 15-20 minuta. Izvadite iz rerne, ostavite 5 minuta da se muffini ohlade u kalupu pa ih izvadite i dodatno nadjenite svježim cherry paradajzom i svježim listovima bosiljka pa poslužite toplo. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,