Crvene, žute ili zelene paprike – za ovaj recept nije bitno!
Koristite one paprike koje su vam okusom i izgledom najprivlačnije, samo imajte na umu da što su mesnatije, to je bolje. Priprema je jednostavna, a mogućnosti za jelo i čuvanje raznolike, pa se ne suzdržavajte od pripreme većih količina.
Osnovni recept:
– Paprike dobro operite i osušite
– Pecite ih cijele u pećnici zagrijanoj na 200 stepeni, ili na žaru (što će rezultirati još boljim okusom).
– Paprike je potrebno okretati tako da se sa svih strana pojave mjehuri crne ili tamno smeđe boje.
– Kada su pečene, odnosno na prvi pogled zagorene, potrebno ih je prebaciti u bilo kakvu zdjelu s poklopcem ili vrećicu i držati zatvorene dok se ne ohlade (ovaj korak pripreme omogućit će lakše skidanje kožice).
– Ohlađenim pečenim paprikama odstranite kožicu, a po želji i peteljku i sjemenke, kako bi imali manje posla pri konzumaciji ili daljnjoj pripremi za neko drugo jelo.
– Ovako pripremljene paprike, dovoljno je začiniti sa solju i paprom i spremne su za jelo. Odličan su prilog, najčešće mesu, ali i baza za različita jela. Hermetički zatvorene mogu stajati u hladnjaku i do nedjelju dana.
Ideje za daljnju pripremu
Pečene paprike na salatu – dodajte malo svježeg sitno nasjeckanog peršuna i češnjaka, te ulje i ocat.
Paprike punjene sirom – pečene paprike napunite omiljenim sirom i još jednom vratite u pećnicu dok se ne rastopi.
Namazi – pečenim paprikama dodajte orašaste plodove ili sjemenke, neko drugo povrće (pečene tikvice, patliđane i sl.), te začine po želji, izblendajte i mažite na prepečeni hljeb.
Zimnica – pečene (crvene) paprike pretvorite u ajvar ili ih spremite u staklenke sa dodatkom češnjaka i začinskog bilja, te prelijte uljem i uživajte u njima cijelu godinu.
(recepti.hr)