Vikend je konačno ono vrijeme za nas i našu porodicu, a to vrijeme obično podrazumijeva i poslasticu, s ljubavlju spremljenu, za najmilije. Danas smo za vas pripremili recept za ukusan, osvježavajući kolač, od čokolade i šumskog voća, koji će vaši ukućani obožavati, a vama će uštedjeti malo slobodnog vremena, piše Lepota i zdravlje.
Sve što vam je potrebno je…
Za biskvit:
4 jaja
100g margarina
100g čokolade za kuhanje
4 kašike brašna
Prašak za pecivo
Za fil:
200g čokolade za kuhanje
Kašika šećera
1/2 l slatke pavlake
100g šumskog voća
Priprema:
Umutite žumanca i šećer, pa im dodajte istopljeni margarin i čokoladu za kuhanje. Zatim dobijenoj smjesi dodajte suhe sastojke. Mikserom dobro umutite bjelanca, pa ih dodajte smjesi i sve dobro izmiješajte.
Smjesu rasporedite u pleh, obložen pek papirom i pecite na temperaturi od 180 stepeni, oko 20 minuta.
Slatku pavlaku, čokoladu i šećer sipajte u šerpu i lagano miješajte na nižoj temperaturi, dok se ne zgusne.
Još topao fil, prelijte na biskvit, poredajte šumsko voće i odložite kolač u frižider, da se stegne. (Tuzlanski.ba)