Obožavate lubenicu i želite pronaći novi način kako uživati u njoj? Isprobajte granitu od lubenice, popularnu verziju osvježavajućeg ledenog deserta
Granita je naziv za ledeni desert koji potječe iz Italije. Legenda kaže da je “prava” granita samo ona koju možete kušati na Siciliji, ali u svakom dijelu Italije možete naći neku novu ukusnu verziju osvježavajućeg deserta.
Tako jedni smatraju da ona mora biti glatka poput sladoleda dok drugi misle da je tajna njene popularnosti u što debljim ‘kristalićima’. Voda i šećer baza su granite, a nadograđuje ju se s glavnim okusima. Najčešće su to limun i ostali agrumi, bobičasto voće, menta, kafa ili bademi.
Jedna od najpopularnijih verzija svakako je ona napravljena od lubenice. S obzirom na to da lubenica u sebi sadrži više od 90 posto vode, kod ove granite nema potrebe za dodavanjem vode.
Sastojci:
1 kilogram lubenice
sok od 2 limete
4 jušne kašike šećera
Priprema:
Izvadite košpice iz lubenice i narežite je na manje komade. Iscijedite sok od limete. Stavite lubenicu, sok od limete i šećer u blender pa sve dobro promiješajte dok ne dobijete tekuću smjesu. Isto možete napraviti i sa štapnim mikserom, a ako nemate ni njega iskoristite gnječilicu za krompir.
Ubacite smjesu u dublji kalup za pečenje kolača, pokrijte plastičnom folijom i stavite u zamrzivač na tri sata. Zatim izvadite kalup iz zamrzivača, žlicom ili vilicom ‘stružite’ granitu dok je ne pretvorite u male kristaliće. Servirajte u malim zdjelicama ili čašama po želji. (zadovoljna.hr)