Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Originalni recept: Zapečene palačinke na meksički način

Preuzmite sliku

Popularno

Meksička kuhinja je poznata po brojnim jelima kojima niko ne može da odoli. Kombinacija ukusa i začina osvaja, te ne čudi što je hrana iz ove zemlje postala popularna i kod nas.

Recept za meksičke palačinke.

Sastojci:

2 jaja

3 dl vode

180 gr brašna

1 glavica crnog luka

400 gr mlevene junetine

pola crvene i pola zelene paprike

2 čehna bijelog luka

120 gr kačkavalja

1 kašičica mlevene paprike

1 dl ulja

mješavina začina

Priprema meksičkih palačinki:

U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, brašno i vodu, dodati so i dobro izmješati kako bi se dobila kompaktna masa.

Od te mase ispeći 8 palačinki. Crni i bijeli luk, papriku sitno isjeckati i propržiti na malo ulja. Dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dodavanje vode sve dok meso ne omekša. Na kraju dinstanja dodati crvenu papriku i začine po ukusu. Na svaku palačinku nanjeti po kašiku mesnog fila, posuti sa malo kačkavalja pa urolati. U podmazani pleh poredati po 4 palačinke i preliti ih polovinom pripremljenog preliva.

Odozgo poslagati ostale palačinke i preliti ih ostatkom preliva. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene oko 30min.

Preliv za meksičke palačinke

Sastojci:

80 gr margarina

2 kašike brašna

3 dl mlijeka

20 gr parmezana

1 jaje

Priprema:

Otopiti margarin, dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi mješajući sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina (gušće nego tjesto za palačinke). U prohlađen sos dodati umućeno jaje i parmezan i sve to dobro promiješati i njime preliti palačinke. (City Magazine)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,