Meksička kuhinja je poznata po brojnim jelima kojima niko ne može da odoli. Kombinacija ukusa i začina osvaja, te ne čudi što je hrana iz ove zemlje postala popularna i kod nas.
Recept za meksičke palačinke.
Sastojci:
2 jaja
3 dl vode
180 gr brašna
1 glavica crnog luka
400 gr mlevene junetine
pola crvene i pola zelene paprike
2 čehna bijelog luka
120 gr kačkavalja
1 kašičica mlevene paprike
1 dl ulja
mješavina začina
Priprema meksičkih palačinki:
U odgovarajućoj posudi sjediniti jaja, brašno i vodu, dodati so i dobro izmješati kako bi se dobila kompaktna masa.
Od te mase ispeći 8 palačinki. Crni i bijeli luk, papriku sitno isjeckati i propržiti na malo ulja. Dodati mljeveno meso i dinstati uz povremeno dodavanje vode sve dok meso ne omekša. Na kraju dinstanja dodati crvenu papriku i začine po ukusu. Na svaku palačinku nanjeti po kašiku mesnog fila, posuti sa malo kačkavalja pa urolati. U podmazani pleh poredati po 4 palačinke i preliti ih polovinom pripremljenog preliva.
Odozgo poslagati ostale palačinke i preliti ih ostatkom preliva. Peći u zagrijanoj rerni na 200°C dok ne porumene oko 30min.
Preliv za meksičke palačinke
Sastojci:
80 gr margarina
2 kašike brašna
3 dl mlijeka
20 gr parmezana
1 jaje
Priprema:
Otopiti margarin, dodati brašno i kratko propržiti. Sipati mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi mješajući sve dok se ne dobije odgovarajuća gustina (gušće nego tjesto za palačinke). U prohlađen sos dodati umućeno jaje i parmezan i sve to dobro promiješati i njime preliti palačinke. (City Magazine)