Utorak, 21. August 2018.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Omiljeno jelo mnogih: Pikantna musaka

Musaka je tradicionalno jelo napravljeno od patlidžana ili krompira koje se pretežno priprema na Balkanu i na Bliskom istoku.

Omiljeno je jelo mnogima, a jednostavno je za napraviti.

Sastojci:
675 g krompira,

nekoliko čehni bijelog luka,

kašika rastopljenog maslaca,

300 ml slatkog vrhnja,

muškatni oraščić,

začini po želji.

Priprema:
Rernu zagrijati na 200 stepeni.

Podmazati pleh maslacem pa po njemu posuti sitno sjeckani bijeli luk.

U slatko vrhnje izrendati muškatni oraščić i dodati svježe sjeckano začinsko bilje po želji.

Krompir oguliti, isjeći na tanje kolutove pa ih poslagati u pleh i preliti vrhnjem. Blago pritisnuti krompir da i gornji sloj upije vrhnje, savjetuje Vaša kuharica.

Pleh pokriti folijom i staviti u zagrijanu rernu da se peče dvadesetak minuta, zatim je skloniti i vratiti još 25 minuta da se zapeče. Poslužiti uz piletinu s povrćem. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: