Musaka je tradicionalno jelo napravljeno od patlidžana ili krompira koje se pretežno priprema na Balkanu i na Bliskom istoku.
Omiljeno je jelo mnogima, a jednostavno je za napraviti.
Sastojci:
675 g krompira,
nekoliko čehni bijelog luka,
kašika rastopljenog maslaca,
300 ml slatkog vrhnja,
muškatni oraščić,
začini po želji.
Priprema:
Rernu zagrijati na 200 stepeni.
Podmazati pleh maslacem pa po njemu posuti sitno sjeckani bijeli luk.
U slatko vrhnje izrendati muškatni oraščić i dodati svježe sjeckano začinsko bilje po želji.
Krompir oguliti, isjeći na tanje kolutove pa ih poslagati u pleh i preliti vrhnjem. Blago pritisnuti krompir da i gornji sloj upije vrhnje, savjetuje Vaša kuharica.
Pleh pokriti folijom i staviti u zagrijanu rernu da se peče dvadesetak minuta, zatim je skloniti i vratiti još 25 minuta da se zapeče. Poslužiti uz piletinu s povrćem. (Tuzlanski.ba)