Sezona višanja i trešanja u punom je jeku.
Donosimo recept za kolač koji su pravile naše bake/nene – jednostavno i brzo
Sočan i ukusan kolač od trešanja je prava stvar u ljetno vrijeme. Svejedno hoćeš li ga ponijeti sa sobom na neku zabavu ili ćeš u njemu uživati kod kuće na terasi uz kafu. Priprema ove slastice isplati se u svakom slučaju. A najbolje kod recepta je da priprema traje samo pet minuta!
Kolač možete praviti i s višnjama – bit će jednako ukusan!
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
Sastojci:
– 200 g šećera
– 200 g maslaca (mekog)
– 5 jaja
– 250 g brašna
– 1 žličica praška za pecivo
– 100 g jestivog škroba
– 700 g trešanja (bez koštica), alternativno 2 staklenke kompota od višanja
– 150 g šećera u prahu
– 2 žlice soka od limuna
– ulje i maslac za namastiti lim
Priprema:
1. Zagrij pećnicu na 175 stepeni. Namasti lim za pečenje.
2. Stavi šećer i maslac u posudu te pjenasto stuci. Umiješaj jedno po jedno jaje.
3. U smjesu umiješaj prašak za pecivo, brašno i jestivi škrob.
4. Tijesto stavi u lim za pečenje te zagladi.
5. Po tijestu raspodijeli trešnje. Možeš ih čak i malo utisnuti u tijesto. Ako koristiš višnje, ocijedi ih najprije.
6. Kolač peci na 175 stepeni 25-30 minuta. Za to vrijeme pomiješaj sok od limuna i šećer u prahu za glazuru te time premaži ohlađeni kolač, miss7.hr.