Petak, 5. Juna 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Omiljena poslastica u jednostavnijoj verziji: Snickers torta bez pečenja

Jednostavna torta inspirisana jednim od najpopularnijih slakiša definitivno spada na listu naših omiljenih poslastica.

U verziji bez pečenja ima još veće prednosti. Kolači koji se mogu pripremiti bez upotrebe rerne ukusni su kao i pečeni – ali napravićete ih u mnogo kraćem vremenu. Za većinu njih nije potrebna izuzetna kulinarska vještina, tako da je rizik da nešto ne ispadne definitivno manji nego u slučaju tradicionalnih pečenih proizvoda.

Ako volite domaće kolače, ali ne želite da provodite duge sate u kuhinji – ovaj recept će vam se svidjeti, piše Ženski magazin.

Snikers torta bez pečenja – sastojci tijesto:  

5 čaša mlijeka

karamela u konzervi

1,5 tabla tamne čokolade

1 šolja kukuruznog brašna

ekstrakt vanile

1 šolja šećera u prahu

malo soli

2 kutije keksa

Preliv:

4 snikers čokoladice

1/2 konzerve gotove karamele

šolja mliječne čokolade

6 kašika fondana

Način pripreme:

1. Prokuhajte četiri šolje mlijeka. Ostatak mlijeka pomiješajte sa ekstraktom vanile, šećerom, brašnom i prstohvatom soli. Polako sipajte smjesu u kipuće mlijeko i kuhajte neko vrijeme, neprestano miješajući.

2. Kada se masa zgusne, podijelite je na dva dijela. Dodajte tamnu čokoladu i pomiješajte. Drugi dio pomiješajte sa karamelom.

3. Pripremite prvi fil – kuhajte dok ne dobije gustu konzistenciju.

4. Pripremite drugi fil: zagrijte mliječnu čokoladu sa fondanom.

5. Pripremite tijesto od keksića koje ćete staviti u posudu koju ćete prethodno obložiti folijom. Na dno stavite keks i premažite čokoladnom masom. Stavite još jedan sloj keksa, a zatim premažite drugim filom. Redajte slojeve, podmazujući ih naizmjenično filovima. Kada stavite posljednji sloj, prelijte čokoladom, a zatim čokoladnom glazurom.

6. Stavite kalup u frižider preko noći. Ujutro će torta biti spremna za konzumiranje.  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,