Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Okus djetinjstva: Recept za neodoljive kulake

Preuzmite sliku

Popularno

Klepe se nazivaju i bosanskim raviolima ili mantijima, jer se pripremaju na sličan način.

Najljepša stvar koji vjerovatno pamtite iz djetinjstva su kulaci. Kulaci su vrsta hrane koju nalazimo pod istim ili sličnim imenom u raznim kuhinjama, od Turske pa do Afganistana.

Sastojci:

Za tijesto

500 g brašna

150 ml vode

1 jaje

1 čajna kašika soli

Za nadjev

250 g mljevenog mesa
1 mala glavica crvenog luka
2 kafene kašike bibera
2 kafene kašike soli

Za kuhanje

3 l vode
1 ravna supena kašika soli
50 ml ulja

I još

50 g biljnog mrsa ili putera
300 ml kisele pavlake

Priprema

U posudi izmiješati mljeveno meso, sitno isjeckan luk, biber i so. Posudu poklopiti i staviti u frižider dok se priprema tijesto.

Brašnu dodati so i jaje, promiješati. Polako dodavati vodu, jako miješajući rukama i stiskati prstima. Na početku će se činiti da je nemoguće zamijesiti kompaktno tijesto sa tako malo vode. Nastaviti jako stiskati prstima, povezujući tijesto.

Ne sipati više vode, jer ovakva vrsta tijesta mora biti tvrda da bi bila lijepa kada se skuha. Ako baš nikako ne možete spojiti sve u jednu loptu, pokvasite ruke pod mlazom vode, pa nastavite.

Mijesiti sve dok se ne dobije tvrdo, ali glatko tijesto. Za početak, tijesto razvlačiti debelom oklagijom. Ovo je jako težak posao, pa ako u blizini imate par jakih muških ruku, zovite ih u pomoć. Kada više nije tako teško razvlačiti tijesto, nastaviti sa velikom, tankom oklagijom. Uvrtati tijesto na oklagiju i razvlačiti sa svih strana. Razvući u lijepo, glatko i tanko tijesto.

Tijesto rezati na kvadrate. Od ove količine tijesta, dobije se sedamdesetak kulaka.

Na svaki kvadrat stavljati komad pripremljenog mesa. Spojiti dva kraja, tako da se dobiju trokutići. Bitno je dobro stisnuti tijesto, da se lijepo spoji, kako se kulaci ne bi raspali prilikom kuhanja.

3 litra slane i nauljene vode zagrijati do vrenja. Kada je voda prokuhala, oprezno ubaciti sve kulake. Kulaci će prvo potonuti, pa poslije isplivati na površinu.

Kada se kulaci ubace, voda će prestati kuhati. Za 5 minuta će opet prokuhati. Neka se kulaci kuhaju 7 minuta. Znači, od trenutka ubacivanja kulaka u vodu do trenutka njihovog vađenja, treba da prođe 12 minuta. Ako se bojite da će vam se kulaci zalijepiti za dno šerpe, nježno promiješajte jednom, najviše dva puta tokom kuhanja.

Kada su gotovi, procijediti ih od vode i istresti u tepsiju.

U tavici istopiti 50 g masnoće po želji, pa preliti preko kulaka. Dodati kiselu pavlaku, pa sve fino promiješati. (Coolinarika)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,