Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odlični uz čaj, kafu ili čašu mlijeka: Recept za prhke kolačiće od badema

Preuzmite sliku

Popularno

Odlični su uz čaj, kafu ili šolju toplog mlijeka, možete ih ponijeti na izlet ili posao, ali i njima upotpuniti svaki slavljenički ili blagdanski stol.

Jednostavno su neodoljivi, prhki i fini. Za ove vam kekse ne treba ni puno vremena, ni puno sastojaka ni puno pomagala. Koliko su jednostavni za pripremu, govori činjenica da vam za njih ne treba ni električni mikser! Ali treba vam dobro ugrijana pećnica i ekipa koja će ih sa zadovoljstvom pojesti.

Sastojci: 400 g glatkog brašna, 130 g badema, 100 g smeđeg šećera, 120 ml ulja, 120 ml mlijeka, 1 vanilin šećer, 1 prašak za pecivo

Dodatno: 25 komada cijelih badema

Priprema: Sameljite ili skroz sitno nasjeckajte bademe. U posudi izmiješajte brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer. Dodajte bademe, ulje i mlijeko pa dobro izmiješajte rukama. Uzimajte smjesu kašikom pa dlanovima formirajte kuglice veličine oraha, stavite ih na pleh za pečenje koji ste prekrili papirom za pečenje pa u svaku kuglicu utisnite po jedan cijeli badem.

Stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 °C te pecite 12 – 15 minuta.  Izvadite ih iz pećnice, ohladite na rešetki za hlađenje pa poslužite. (zadovoljna.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,