Prvi recept za umak Stroganoff objavljen je u klasičnoj ruskoj kuharici “Podarok molodym khozyaykam” (Dar mladoj kuharici) davne 1871. godine.
Junetina Stroganoff ili Govjadina po-strogonovski rusko je jelo za koje se vjeruje da je dobilo ime prema istoimenom grofu. Alexsander Sergeyevich Stroganoff se rodio u Parizu, pa ne čudi što je ovo jelo zapravo kombinacija francuskih i ruskih okusa.
Pretpostavlja se da je originalni recept sadržavao dinstanu junetinu mariniranu u francuskom senfu te posluženu s ruskim kiselim vrhnjem, koje je Stroganoffov kuhar nazvao po svom gospodaru. Danas se ovaj umak, ili neke njegove inačice, kuhaju na gotovo svim kontinentima, a obično sadržava dinstani luk, bijeli luk i nezaobilazne gljive.
Umak Stroganoff se uglavnom poslužuje uz široke rezance, no moguće ga je sljubiti i s rižom, kuhanom palentom, ječmom i krompirom. Zapravo, riječ je o fleksibilnom prilogu koji se može dodati bilo kojoj vrsti ugljikohidrata. Ma, možete ga jesti i samo s hljebom.
Sastojci za umak Stroganoff:
900 grama junetine
220 grama šampinjona
1 manji luk
2 čehna bijelog luka
100 ml bijelog vina
400 ml goveđeg temeljca
100 ml kiselog vrhnja
3 čajne kašičice brašna
1 kašičica maslaca
biljno ulje
sol i biber po želji
1 kašičica svježeg vlasca
Priprema:
1. Na malo ulja i visokoj temperaturi propržite junetina narezanu na trakice debljine oko 1 centimetra, koju ste prethodno posoliti i pobiberili.
Dinstajte sve dok meso ne dobije tamno-smeđu koricu.
2. Izvadite meso iz tave, a na istoj masnoći propržite komadiće luka i šampinjone narezane na deblje kriške. U tavu dodajte i komadić maslaca.
3. Kada gljive dobiju zlatnu boju, ulijte bijelo vino i goveđi temeljac. Drvenom kuhačom ostružite sav okus s dna tave. Vratite u posudu meso i na laganoj temperaturi pustite da se kuha oko sat vremena.
4. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti junetine koju ste upotrijebili, pa svakako provjeravajte svoj umak svakih dvadesetak minuta i prilagodite po potrebi.
5. Na kraju kuhanja u umak umiješajte kiselo vrhnje i dodajte komadiće nasjeckanog svježeg vlasca Dobro promiješajte i prelijte preko širokih rezanaca. Prijatno! (PunKufer.hr)