Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Odličan prilog tjestenini i krompiru: Umak od junetine i gljiva koji se topi u ustima

Preuzmite sliku

Prvi recept za umak Stroganoff objavljen je u klasičnoj ruskoj kuharici “Podarok molodym khozyaykam” (Dar mladoj kuharici) davne 1871. godine.

Junetina Stroganoff ili Govjadina po-strogonovski rusko je jelo za koje se vjeruje da je dobilo ime prema istoimenom grofu. Alexsander Sergeyevich Stroganoff se rodio u Parizu, pa ne čudi što je ovo jelo zapravo kombinacija francuskih i ruskih okusa.

Pretpostavlja se da je originalni recept sadržavao dinstanu junetinu mariniranu u francuskom senfu te posluženu s ruskim kiselim vrhnjem, koje je Stroganoffov kuhar nazvao po svom gospodaru. Danas se ovaj umak, ili neke njegove inačice, kuhaju na gotovo svim kontinentima, a obično sadržava dinstani luk, bijeli luk i nezaobilazne gljive.

Umak Stroganoff se uglavnom poslužuje uz široke rezance, no moguće ga je sljubiti i s rižom, kuhanom palentom, ječmom i krompirom. Zapravo, riječ je o fleksibilnom prilogu koji se može dodati bilo kojoj vrsti ugljikohidrata. Ma, možete ga jesti i samo s hljebom.

Sastojci za umak Stroganoff:

900 grama junetine
220 grama šampinjona
1 manji luk
2 čehna bijelog luka
100 ml bijelog vina
400 ml goveđeg temeljca
100 ml kiselog vrhnja
3 čajne kašičice brašna
1 kašičica maslaca
biljno ulje
sol i biber po želji
1 kašičica svježeg vlasca

Priprema:

1. Na malo ulja i visokoj temperaturi propržite junetina narezanu na trakice debljine oko 1 centimetra, koju ste prethodno posoliti i pobiberili.

Dinstajte sve dok meso ne dobije tamno-smeđu koricu.

2. Izvadite meso iz tave, a na istoj masnoći propržite komadiće luka i šampinjone narezane na deblje kriške. U tavu dodajte i komadić maslaca.

3. Kada gljive dobiju zlatnu boju, ulijte bijelo vino i goveđi temeljac. Drvenom kuhačom ostružite sav okus s dna tave. Vratite u posudu meso i na laganoj temperaturi pustite da se kuha oko sat vremena.

4. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti junetine koju ste upotrijebili, pa svakako provjeravajte svoj umak svakih dvadesetak minuta i prilagodite po potrebi.

5. Na kraju kuhanja u umak umiješajte kiselo vrhnje i dodajte komadiće nasjeckanog svježeg vlasca Dobro promiješajte i prelijte preko širokih rezanaca. Prijatno! (PunKufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,