Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Obradujte svoja nepca fantastičnim “pink cheesecakeom”

Preuzmite sliku

Kremasti cheesecake omiljeni je kolač koji se posebno dobro uklapa u lagane proljetne jelovnike. Riječ je o savršenom desertu koji malo koga ostavlja ravnodušnim. Savršen spoj prozračne kreme od sira i osvježavajućeg voćnog preljeva dobitna je kombinacija koja cheesecake čini jednom od najprofinjenijih poslastica svih vremena. Odličan je za ljetne domjenke, proslave, ali i sitna zadovoljstva koja priređujemo svojim prijateljima uz ugodne popodnevne kafe.

Pravi ljubitelji slatkiša upoznati su sa svim varijacijama i izdanjima u kojima dolazi cheesecake. Bilo da je riječ o pečenom tijestu, mrvljenim keksima, bijeloj čokoladi, cheesecakeu od mrkve, tamne čokolade ili borovnica, on je nezamjenjiv dio proljetnog menija. Ipak, tradicionalni cheesecake s crvenim bobičastim voćem, tzv. pink cheesecake apsolutni je kralj u ovoj slasnoj porodici kolača, piše Journal.hr.

  • Cheesecake od šumskog voća

    Uz šumske vile, ovaj cheesecake pravi je izvor šumske čarolije. Uz podlogu od petit keksa, krem sir i mirisno šumsko voće ovaj kolač ružičasta je rapsodija užitka.

    450 g šumskog voća
    220 g mljevenog keksa
    150 g  maslaca
    2 kašičice meda
    500 g krem sira
    300 ml slatkog vrhnja
    160 g šećera u prahu
    sok od pola limuna
    2 vrećice želatine
    4 kašike šećera
    2 vrećice vanilin šećera
    100 ml vode

    Mljevenim keksima dodajte rastopljeni maslac i med. Smjesu ubacite u kalup i jednolično rasporedite. Pomiješajte sir i šećer u prahu, dodajte izmiksano slatko vrhnje,  limunov sok i vrećicu želatine. Kako biste postigli pink efekt malo voća izblendajte i dodajte u bijelu kremu kako bi je obojali omiljenom pink bojom i to posve prirodno. Dobijenu kremu rasporedite na podlogu od keksa. Ostavite u friđideruu 30 minuta da se krema stisne, ali i kako ne bi došlo do pucanja površine.

    Ukoliko želite na površini kolača dobiti calasti voćni efekt šumsko voće, vanilin šećer i vodu miješajte na laganoj vatri sve dok ne prokuha.  Nakon toga pustite  da se smjesa ohladi, a potom u nju umješajte vrećicu želatine. Potom je izlijte preko bijele kreme od sira i sve zajedno, prije posluživanja rashladite oko 2 sata.

    No, ukoliko vam je draže svježe voće, jednostavno ga rasporedite po kremi onako kako najviše volite.

    Isti je postupak i ukoliko za svoju verziju cheesecake odaberete jagode ili maline. Bilo koja pink varijanta ovog zanosnog kolača je jako ukusna i zanimljiva. Poslužite svom društvu pink cheesecake i uživajte u zajedničkom zadovoljstvu. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: ,