Ponedjeljak, 6. Februara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Objavljena lista najboljih tradicionalnih jela u 2022. godini, među njima i jedno jelo iz BiH

Preuzmite sliku

Taste Atlas predstavio je listu 100 najboljih tradicionalnih jela svijeta za proteklu godinu, a kao najbolji iz Bosne i Hercegovine na spisku su se našli ćevapi. Na osnovu recenzija i prosječne ocjene od 4,53 ćevapi su zauzeli 64. poziciju na listi.

Web stranica Taste Atlas koja predstavlja online vodič za tradicionalnu hranu objavila je listu najboljih tradicionalnih jela za 2022. godinu, a na spisku se našlo jedno jelo iz Bosne i Hercegovine – i to ćevapi. Također, sveukupno bosanska kuhinja zauzela je 38. mjesto od ukupno 95 na listi.

 • Taste Atlas sadrži bazu podataka sa više od 15.000 tradicionalnih jela i lokalnih prehrambenih proizvoda. Rangiranje se zasniva na preko 100.000 ocjena korisnika. Ove godine japanski Kare proglašen je za najbolje tradicionalno jelo na svijetu, s prosječnom ocjenom 4,92.

  Nakon njega slijedi brazilski Picanha odrezak s ocjenom 4,86 dok je treće mjesto na listi zauzelo tradicionalno jelo iz Lisabona naziva Amêijoas à Bulhão Pato također s prosječnom ocjenom od 4,86.

 • U poređenju s ovim, ćevapi su na 64. poziciji imali prosječnu ocjenu od 4,53, a Taste Atlas navodi da su najbolji u ćevabdžinici Tima-Irma koja se nalazi u Mostaru.

  Kada je riječ o zemljama regiona, na listi svog “predstavnika” ima još Srbija. Na pretposljednjem mjestu odnosno 99. poziciji kao najbolje tradicionalno jelo susjeda izdvojena je pljeskavica.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , ,