Uživajte u nevjerovatno ukusnom domaćem hljebu mekom kao pamuk.
Sastojci:
1 šolja (od 240 ml) svježeg toplog mlijeka, 1 šolja tople vode, 1 šolja ulja, 2 kašike šećera, pola kašike soli, 1 suvi kvasac (7 g), 6 šolja brašna, 1 žumance za premazivanje, susam za posipanje.
Priprema:
U vodi rastvorite kvasac i 1 supenu kašiku šećera. Pokrijte krpom i ostavite sa strane na 10-15 minuta. Ako je kvasac suv, odmah sipajte u brašno. U jednu posudu stavite 3 šolje prethodno prosijanog brašna. Napravite udubljenje i u sredinu sipajte smjesu sa kvascem, mlijekom i uljem.
Sipajte šećer i so. Promiješajte kašikom. Mijesite dok tijesto ne postane meko i elastično. Postepeno dodajte preostalo brašno. Tijesto podijelite na 2 dijela. I jedan i drugi dio razvucite u tanak pravougaonik. Nožem isijecite jednake oštre pravougaonike u osnovi 5 cm.
Uvijte u oblik kiflice, počnite od osnove. U pleh (28-30 cm) obložen papirom za pečenje ili namazan, poređajte kiflice. Pogaču pokrijte i ostavite da odstoji 30-40 minuta na toplom. Namažite žumancem, umućenim sa svježim mlijekom.
Pecite na 180 stepeni na donjem grijaču sa ventilatorom. Na sredini pečenja uključite i gornji grijač. Pecite dok ne dobije lijepu zlatnu boju. (Still.rs)