Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Nešto drugačije za grickanje: Recept za hrskave i sočne loptice mozzarelle

Preuzmite sliku

Poslužene uz umak od paradajza, tartar ili mješavinu jogurta i kopra, vruće loptice idealna su grickalica…

Loptice mozzarelle odlično se snalaze u sendvičima, složencima, na platama, a odlične su i kao čips, direktno iz pakovanja. No osobito su praktične za pripremu hrskavog izvana, sočnog iznutra – njegova veličanstva pohovanog sira. Poslužene uz omiljeni umak od paradajza, tartar ili mješavinu jogurta i kopra, teško da ih možete spržiti previše, prenosi punkufer.hr.

  • Sastojci za pohanu mozzarellu:

    400 g loptica mozzarelle
    1 i 1/2 šolje brašna
    4 jaja
    2 šolje krušnih mrvica
    1 kašičica bijelog luka u prahu
    1 kašičica soli
    2 kašičice suhih mediteranskih začina
    ulje za prženje
    umak od paradajza

    Priprema:

    1. Loptice mozzarelle obrišite ubrusom.

    2. Krušne mrvice pomiješajte s bijelim lukom i začinima. U drugu posudu stavite brašno pomiješano s malo soli i papra. U trećoj istucite jaja.

    3. Loptice sira najprije stavite u posudu s brašnom pa zatim u jaja. Ponovite postupak dok loptice ne budu dobro obložene pa ih dobro uvaljajte u krušne mrvice sa začinima. Složite ih na dasku i stavite u zamrzivač na 20 do 50 minuta.

    4. Loptice pržite u nekoliko tura u dobro zagrijanom ulju dok ne postanu hrskave.

    5. Poslužite s umakom od paradajza. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , ,