Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Neodoljivi čokoladni raspucanci: Poslastica za kojom će gosti poludjeti

Preuzmite sliku

Šta bi bili praznici bez čokoladnih i mirisnih keksa, bez đumbira i čokolade?

Samo slobodni dani! Zato još danas ispecite ove mirisne, čokoladne raspucance. Osvojite na prvu svoje goste – neki će tražiti još, a neki recept. Tako opako mirišu na cimet, nestvarno su čokoladni i opasno peckavi od đumbira. Baš za hladne zimske dane. Jednostavni su za pripremu, kratko se peku, a još brže nestaju.

Sastojci (za oko 30-35 keksića): 170 g tamne čokolade, 115 g maslaca, 2 jaja, 100 g glatkog brašna, 125 g šećera (smeđi ili bijeli), 20 g gorkog kakaa, 1 kašičica praška za pecivo, 1 i pol kašičica đumbira u prahu, 1 kašičica cimetak, 1 kašičica ekstrakta vanilije
prstohvat soli, šećer u prahu za valjanje

Priprema: U zdjeli pomiješajte suhe sastojke (prosijte): brašno, prašak za pecivo, kakao, cimet, đumbir u prahu i prstohvat soli.  Na pari zajedno otopite čokoladu i maslac. Ostavite 10 minuta da se ohladi pa u to dodajte šećer i dobro izmiješajte.

Potom u čokoladnu smjesu dodajte jedno po jedno jaje, dobro miješajući (metlicom, ne treba vam mikser) te ekstrakt vanilije. Na kraju malo-pomalo dodajte suhe sastojke (pod 1) i sve dobro izmiješajte. Smjesu stavite u frižider na najmanje 2 sata (može i preko noći) da se lijepo stegne.

Kašičicom (ili kašikom za sladoled) vadite smjesu i valjajte je u kuglice veličine oraha. Kuglice uvaljajte u šećer u prahu pa stavljajte na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje. Ne trebate ih pritiskati, ali pripazite da je razmak između kuglica barem 4-5 cm jer će se kuglice u pečenju raširiti.  Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C (na ventilator po mogućnosti) oko 10-12 minuta.

Pustite da se prvo malo ohlade pa tek onda vadite iz pleha i stavljajte na rešetku da se potpuno ohlade.  Čuvajte u kutijama s poklopcem od 7 do 10 dana. (punkufer.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,