Ovo neobično pecivo sigurno će postati vaš stalan “gost” na stolu. Recept donosi coolinarika.com.
Sastojci:
410 g brašna
kašičica i po soli
190 ml mlijeka
1 jaje
1 kesica kvasca
1 mala kašika praška za pecivo
60 ml jogurta
20 g maslaca
Punjenje:
-170 g sira
-40 g kisele pavlake
-1 jaje
-1/2 male kašike suhog peršuna (a i ne mora, po ukusu)
Za premazati:
-jedno žumanjce
-malo susama za preko posuti
Priprema:
Mlijeko zagrijjati zajedno sa margarinom. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo, soli i kvascom pa dodati u mlijeko, kao i jogurt i jedno jaje. Umijesiti i razviti tako da bude debljine oko pola centimetra.
Tu koru premazati punjenjem, prethodno sve sjedinjeno, najbolje viljuskom izmiješano i začiniti po ukusu.
To zaviti u rolat, savijati u oblik kruga, da se slijepe krajevi, pa staviti na pleh obložen papirom za pečenje. Zasjeći malo površinu peciva makazama ili nožem, na par mjesta.
Pecivo premazati žumanjcima, posuti sa susamom i staviti da se peče. Dakle, ne čekati da se masa udvostruči, odmah peći. Rernu uključiti na 200°C i staviti da se peče nekih 20-25 minuta.
Nakon pečenja, još toplo pecivo prekriti kuhinjskom krpom. (Tuzlanski.ba)