Recept za osvježavajući desert sa makom i mandarinama koji donosi Ženski magazin.
Za 10 komada vam je potrebno:
Za tijesto:
3 jajeta
1 vanilin šećer
80 g šećera
60 g brašna
1 kafena kašičica kore limuna
40 g maka
Za krem:
250 ml mlijeka
50 g šećera
1 limenka mandarina (300 grama)
1 puding od vanile
150 g maslaca
50 g narandžaste marmelade
30 g bijele čokolade
150 ml slatke pavlake
Priprema:
Odvojite žumjanca od bjelanaka. Umutite bjelanke sa šećerom, dodajte vanilu i koru limuna. Kada umutite čvrsti snijeg polako dodajte žumanjca i nastavite sa mućenjem.
Dodajte brašno i mak. Sipajte tijesto u posudu za pečenje i pecite oko 10 minuta u rerni na 180 stepeni. Sačekajte da se testo ohladi nakon pečenja.
Od mlijeka, šećera i praška za puding, skuhajte gusti krem i ohladite uz miješanje. Zatim umutiti maslac i sjedinite sa kremom. Mutite dok ne dobijete glatki krem.
Stavite list lipapira za pečenje, izvadite koru iz pleha i namažite je marmeladom, a zatim kremom. Osim toga, naredajte mandarine. Urolajte rolat, zamotajte ga u papir i stavite frižider na 2 sata.
Ukrasite rolat rastopljenom čokoladom. Sačekajte dok se ne stvrdne, a zatim isijecite rolat na kriške. Umutite pavlaku i ukrasite svaki komad i dekorišite mandarinom. (Tuzlanski.ba)