Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite sočnu i mirisnu štrudlu sa šljivama

Preuzmite sliku

Popularno

Šljive svašta se s njima može, a prvo što nam ‘pada na pamet’ je definitivno omiljena štrudla.

Šljive se vole s cimetom, no sjajno će se složiti i s vanilijom te bademima. Kombinaciji tako možete dodati i skuhani puding od vanilije koji će štrudlu učiniti bogatijom i zasitnijom.

Također, tijesto svakako premažite maslacem kako bi bilo hrskavije, a savijaču možete prije pečenja posipati i smeđim šećerom koji će se za vrijeme pečenja divno karamelizirati, prenosi MissZdrava.

Sastojci:

-6 listova tijesta za štrudle
-1000 g šljiva
-80 g smeđeg šećera
-80 g maslaca
-100 g krušnih mrvica
-mljeveni cimet
-limunova korica
-2 kašike kokosovog ili smeđeg šećera

Priprema:

Očistite šljive od košpi, izreži na četvrtine i pirjajte na maslacu i šećeru. Kada su gotove, dodajte im cimet i limunovu koricu.

List tijesta za štrudle premažite maslacem, pa ga poklopite drugim listom koji zatim poprskate otopljenim maslacem i stavite šljive koje ćete posuti mrvicama. Savijte i stavi u lim.

Postupak ponovite sve dok ne potrošite svo punjenje. Savijače namažite preostalim maslacem i pecite 20 minuta na 200°C ili dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Prijatno!  (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,