Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite sočni kolač s malinama i jogurtom s malim udjelom masti

Preuzmite sliku

Ovaj kolač ima manje masnoće i pun je rubin crvenih malina u svakom zalogaju. Jogurt kolač održava vlažnim te je potrebno manje maslaca, a samim tim se smanjuje i broj kalorija.

Sastojci
Za tijesto:

125 g brašna
5 kašika šećera
1/2 kašike praška za pecivo
1/4 čajne kašike sode bikarbone
1/4 čajne kašike soli
1 jaje
110 g jogurta
2 kašike otopljenog maslaca
1 čajna kašika ekstrakta vanilije
3 kašike smeđeg šećera
150 g svježih ili smrznutih malina
1 kašika bademovih listića.

Za preljev:

4 kašike šećera u prahu
1 čajna kašika obranog mlijeka
1/4 čajne kašike ekstrakta vanilije.

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni.
Lagano namastite okrugli lim za tortu promjera 20 cm.
U većoj zdjeli prosijte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol.
U zasebnoj zdjeli umutite jaje, jogurt, maslac i kašičicu ekstrakta vanilije te dodajte brašno.
U malu zdjelu stavite maline sa smeđim šećerom.
Ulijte 2/3 tijesta u lim za tortu i pospite malinama i bademima. Preostalo tijesto prelijte preko malina.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni 35 do 40 minuta. Ostavite da se ohladi.
Za glazuru zajedno promiješajte sastojke dok ne postanu glatka i razlijte preko kolača.
Kolač se poslužuje na sobnoj temperaturi, prenosi MissZdrava.

Napomena: Kolač se može podijeliti na osam porcija. Jedna porcija sadrži 182 kalorije i 4, 4 g masti(Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,