Ispeci ukusne kokos keksiće i spoji ih s omiljenim sladoledom za poseban ljetni užitak.
Ako obožavate deserte sigurno ste do sada pripremali keksiće i jeli ih uz kuglicu sladoleda, no jeste li ih ikada probali spojiti u jedno? Sendvič sladoledi postaju sve popularniji desert u brojnim slastičarnicama, a uz samo nekoliko sastojaka možete ih pripremiti i sami.
Posebno su ukusni ako ih u zamrzivaču ostaviš preko noći jer će keksići postati mekani i baš kao sladoled topiti se u ustima. Za dodatni užitak umoči ih u otopljenu čokoladu s nekoliko kristalića soli koja će se odlično nadopunjavati s aromom kokosa, prenosi MissGastro.
Sastojci:
150 g smeđeg šećera
115 g maslaca sobne temperature
1 veliko jaje
1 kašičica ekstrakta vanilije
130 g ribanog kokosa
160 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
1 l sladoleda od vanilije
Po želji:
150 g čokolade za kuhanje
50 g kokosovog ulja
½ kašičice cvijeta soli
Priprema:
-Zagrij rernuu na 180 stepeni. Lim za pečenje prekrij papirom za pečenje i ostavi sa strane.
-Za to vrijeme pripremi smjesu za kekse. U posudi pomiješaj smeđi šećer i maslac te dobro izradi mikserom oko pet minuta dok ne dobiješ pjenastu smjesu. U smjesu dodaj jaja i ekstrakt vanilije te još jednom dobro pomiješaj.
-U posebnoj posudi pomiješaj suhe sastojke: brašno, ribani kokos, prašak za pecivo i sol. Smjesu promiješaj pjenjačom.
-Pomiješaj smjesu šećera i maslaca sa suhim sastojcima pomoću miksera dok ne dobiješ jednoličnu smjesu.
-Pomoću kašike na limu za pečenje oblikuj kulice jednake veličine i stavi ih u rernu da se peku oko 12 minuta.
-Dok se keksi peku iz zamrzivača izvadi sladoled kako bi se malo otopio i bio spreman za oblikovanje sendviča.
-Kada su keksi pečeni ostavi ih da se ohlade. Pola keksića okreni tako da donja strana bude okrenuta prema gore.
-Vrijeme je za slaganje sendviča. Pomoću kašike za sladoled zagrabi po jednu kuglicu sladoleda i stavi ju na keksić okrenut donjom stranom prema gore. Poklopi ga drugim keksićem i prstima zagladi rubove sendviča.
-Kada su svi sendviči spremni stavi ih u zamrzivač da se ohlade, najbolje preko noći.
-Po želi sendviče umoči u otopljenu čokoladu. Čokoladu za kuhanje s kokosovim uljem najprije otopi na pari i zatim polovicu sendviča umoči u čokoladu i odmah posipaj s malo cvijeta soli. Sendviče stavi u zamrzivač na par minuta i spremni su za uživanje. (Tuzlanski.ba)