Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Napravite savršen desert sa pečenim jagodama i jogurtom

Preuzmite sliku

Da li ste nekad probali pečene jagode?

Male su šanse za tim jer je ovo voće tako savršeno u svom svežem izdanju da je jednostavno nepotrebno bilo šta mijenjati. Ali, ako ste kupili malo veću količinu i plašite se da bi se mogle pokvariti, na pravom ste mjestu, jer ćemo vam pokazati kako da ih sačuvate. Pečene jagode su tako magične i vrlo jednostavne za pripremu, a od njih dalje možete da pripremate nevjerovatne poslastice, prenosi Ženski magazin.

Potrebno:

Za sos od jagoda:

-450 g jagoda, opranih i isječenih na komade veličine zalogaja
-450 g rabarbare (oko 4 stabljike), sječene na tanke kriške
-1/3 šolje meda
-sok od jednog limuna

Za parfe:

-3 šolje pauhinjica sa medom (po potrebi i više)
-900 g jogurta (po želji grčki jogurt ili jogrut s ukusom vanile)

Priprema:

Zagrijati rernu do 180 stepeni. Pleh prekriti papirom za pečenje. Na pleh u ravnomjernom sloju poredati jagode i rabarbaru, pa ih preliti medom. Blago promiješati i staviti u rernu da se peče oko 20 minuta. Na polovini pečenja promiješati kako bi sa svih strana jagode bile jednako pečene. Posebno obratiti pažnju na voće koje je nalazi oko ivica i na to da med ne zagori.

Ostaviti nakon pečenja da se ohladi na kratko pa prebaciti u čašu i dodati sok od limuna. Služiti preko sladoleda ili torte ili pomiješati sa omiljenim šejkom.

Kako bi napravili parfe, u manjim posudama sipati u slojevima jogurt, miks s jagodama i pahuljice sa medom. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,