Iako kupovne varijante imaju dosta sastojaka kako bi produžili rok trajanja proizvoda, najjednostavniju verziju možete napraviti i u kućnoj radinosti od svega tri sastojka.
Želite li oplemeniti okus pečene piletine, meso dobro začinite limunskim biberom. Riječ je o popularnom začinskoj mješavini koja se može kupiti u specijaliziranim trgovinama, a koja se temelji na limunskoj korici i zdrobljenim zrnima bibera.
Iako kupovne varijante imaju dosta sastojaka kako bi produžili rok trajanja proizvoda, najjednostavniju verziju možete napraviti i u kućnoj radinosti od svega tri sastojka – limunove korice, bibera i soli. Pripazite samo da u pripremi koristite organske nešpricane limune.
Limunski biber možete posipati po ribi prije stavljanja u rernu ili na roštilj, dodati u maslac i njime pokapati odreske ili plodove more, staviti u umak za tjesteninu, pa čak i na pečene kokice. Mogućnosti su brojne, prenosi punkufer.hr.
Sastojci za začinsku mješavinu limunski papar:
-5 velikih nešpricanih limuna
-40 g bibera u zrnu
-5 grama krupne morske soli
Priprema:
-Zagrijte rernu na najmanju moguću temperaturu.
-Pažljivo ogulite korice limuna. Cilj je odstraniti samo žute dijelove kore, bez gorkih bijelih dijelova jer će oni uništiti okus začinske mješavine.
-Oguljenu koricu limuna položite na papir za pečenje te stavite u zagrijanu rernu na dva do tri sata, odnosno dok se ne isuši do kraja.
-Dehidriranu koricu stavite u dobar blender ili sjeckalicu sa zrnom i pulsirajte dok ne dobijete glatku smjesu.
-U smjesu umiješajte krupnu sol i stavite u željenu nepropusnu posudu.
Ovoj začinskoj mješavini možete dodati i malo kajenskog bibera ili čilija u prahu, bijeli luk u prahu, sušeni timijan, bosiljak ili origano. Poigrajte se okusima.
Ovako pripremljenu začinsku mješavinu bilo bi dobro potrošiti u roku šest mjeseci od pripreme jer začini s vremenom gube svoju aromu i okus. Limunski biber će najduže trajati ako ga pohranite u zamrzivaču. (Tuzlanski.ba)