Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Napravite sami domaći sladoled od jagoda

Preuzmite sliku

Sezona je ukusnih jagoda, a rado užiamo u njima, kako svježima, tako i kad su dio deserta.

Ako ih volite hladne, u sladolednom obliku, onda će vas oduševiti recept, a oduševit će ljubitelje slatkog! Radi se o domaćem sladoledu od jagoda koji je podijelila Bojana Matek.

Sastojci: 1 kg jagoda, 2 kašike šećera, 400 g zaslađenog kondenziranog mlijeka, 500 ml mliječnog vrhnja za šlag, 1 kašičica ekstrakta vanilije (po izboru)

Priprema: Prepolovite jagode, stavite ih u vatrostalnu posudu te pospite šećerom. Pecite u zagrijanoj pećnici na 150°C oko jedan sat, tj. dok se sok iz jagoda potpuno ne reducira. Promiješajte jagode svakih 15 min, pazite da ne zagore i da se sokovi previše ne karameliziraju. Izvadite ih iz pećnice te premjestite u plastičnu posudu. Štapnim mikserom usitnite jagode te ohladite.

Zatim dodajte kondenzirano mlijeko i vaniliju te električnim mikserom miksajte dvije minute kako biste dobili prozračnu kremu.
U drugoj posudi čvrsto istucite vrhnje u šlag te dodajte malo u kremu od jagoda. Laganim pokretima umiješajte špatulom. Dodajte tako vrhnje još nekoliko puta lagano miješajući dok sve ne potrošite. Prebacite u posudu za zamrzavanje, poravnajte, prekrijte površinu pek papirom i istisnite zrak iz mjehurića. Poklopite. Zamrznite na 12 sati. Prije posluživanja pustite nekoliko minuta na sobnoj temperaturi. (vecernji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,